RESTAURANG- OCH LIVSMEDELSPROGRAMMET

OM PROGRAMMET

Restaurang- och livsmedels­­programmet är ett yrkes­program som vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedels­sektorn.

På skolan

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedels­branschen där man arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och service och om måltiden som helhet. Utbildningen ger dig också kunskaper i arbetsmiljö, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkohol­servering. Yrken inom restaurang- och livsmedels­­branschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp, därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

I utbildningen ingår arbetsplats­förlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde. APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. APL kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. (Vi har tidigare samarbetat med Österrike och gjort två veckors APL utomlands.) Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.

Efter gymnasiet

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedels­sektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasie­utbildning.

Plugga vidare

Efter gymnasietiden kan du fortsätta direkt på en yrkeshögskola. Du har möjlighet att välja till kurser under skoltiden för att få en grundläggande högskole­behörighet.

Lärlings­utbildning

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt för att få alla matlagningens grunder och servering att fastna ordentligt. I åk 3 går du ut som lärling. Du har samma kursutbud som de elever som väljer att läsa skolförlagt. Du kan givetvis välja att läsa grundläggande behörighet som lärling i årskurs 3.

Från och med tredje året har du tre dagars yrkespraktik, samt två dagars studier på skolan per vecka!

KURSÖVERSIKT

Studie- och yrkesvägledare: