Esteter på operabesök.

Varje år åker estetiska- och naturestetiska programmets årskurs tre på en konsertresa till Göteborg. I år kunde naturesteterna tyvärr inte vara med. Tisdagen den 21:a maj besökte vi göteborgsoperan och såg "Figaros bröllop" i en modern version. Bra träning att orka med fyra akter under 3,5 timme:-)

2019-05-21Jonas Mollberg

resa  estetprogrammet  musik  konsert

PS på skol-SM för maskinförare.

Klicka för fler bilder

Maskinförare är ett viktigt yrke inom bygg- och anläggningsbranschen. I år har vi 11 elever i årskurs 2 och 7 elever i årskurs 3. Yrkesutbildningen sker genom ME-skolan i Munkagårdsgymnasiets lokaler.

Ett eget Skol-SM för maskinförare i åk 3 hålls varje år och i år hölls tävlingarna på Gutavallen i Visby på Gotland. 28 skolor genomförde teoretiska prov, men bara15 skolor kvalade in och fick åka till tävlingarna. Peder Skrivares skola var en av dessa. Axel Andersson i 16LARA representerade sin klass och tävlade i två grenar, hjulgrävare och lastmaskin. Olika moment med olika redskap på en hinderbana med lyft och precisionsövningar skulle köras på tid.

Exempel på tävlingsmoment och bedömning

De tävlande bedöms i sina färdigheter att framföra hjulgrävare och lastmaskin på ett säkert och kontrollerat sätt.

Praktiska tävlingsmoment som bedöms är bland annat:

• manövrering av maskinen i trånga utrymmen
  • hantering av säkra redskapsbyten
  • användning av arbetsredskap på ett säkert sätt t ex hantera
  • hängande last
  • lastgafflar i trånga passager
  • olika markförhållande som kan påverka.
  • behärska skopvolym och uppskatta vikten av grusmaterial, som lastas på lastbil med våg där vikten avläses.
  • precisionsövningar kan vara att med hjälp av maskin och redskap t ex:
  • stänga en tändsticksask – utan att trycka sönder den
  • picka ägg
  • balansera vatten
  • förflytta en pall med material.

Allt utförs under tidspress – och med publik.

Tävlingen vanns av Visbys egen tävlande, men Axel var fantastiskt duktig och fick för en intresserad publik visa upp vad han lärt sig under åren på sin utbildning. Med på dagarna i Visby var även klasskamraterna Rikard, Jouline, Hannes, Oscar, Aron och Alexzander, Peter Hedblom, yrkeslärare från ME-skolan och Marianne Jigenheim, kontaktlärare från Peder Skrivares skola.

2019-05-20Jonas Mollberg

tävling  fordons-och-transportprogrammet

Lokal UF-gala.

Tisdag 14 maj arrangerades Varbergs Sparbanks UF-gala. UF- eleverna fick mingla med rådgivare, UF-lärare och näringslivsfolk och dela med sig av tips som skall inspirerar framtidens UF-företagare. Under kvällen var det också prisutdelningar. Där PS kammade hem alla priser.

Vinnare blev Årets Utveckling – Keychain of Sweden, Årets Affärsidé – Förena Varberg UF, Årets Lokala Engagemang – Hempotatis UF, Årets Företag – Varbergskassen UF. Dessutom blev UF-lärare Marina Stenqvist Årets Inspiratör och Lovisa Eriksson och Linn Gustavsson från Restyle UF vann varsin plats på Emax entreprenörskapsläger som går av stapeln på Chalmers under sommaren.

Stort Grattis till alla vinnare!

2019-05-17Jonas Mollberg

priser  utmärkelse  entreprenörskap  skola-arbetsliv  uf  ungföretagsamhet

Estetkonserten 9 maj 2019.

Se alla numren från Esteterna och Naturesteternas konsert i PS aula, 9 maj 2019.

Akt 1

Akt 2

2019-05-10Jonas Mollberg

film  naturestet  musik  konsert  estetprogrammet

Nya böcker april 2019.

Red. Jenny Nilsson mfl - Sånt vi bara gör

Vi människor har rätt mycket för oss som vi inte tänker på och som vi inte heller direkt aktivt har lärt oss. Kunskaper som är kulturellt och socialt skapade, Sånt vi bara gör. Här kan du läsa om när och varför man väljer att gå i strumplästen, skäl till att det sjungs en hel del just i duschen, hur det kommer sig att vi fipplar så mycket med mobilen och, så klart: varför detta eviga prat om vädret?

I korta kapitel tas våra medvetna och omedvetna vanor upp. Varje kapitel har lästips på slutet, för den som vill veta mer.

Nya böcker april 2019.

2019-04-29Jonas Mollberg